2017. február 20., hétfő

id. Lucas CRANACH (Kronach, 1472 – Weimar, 1553)






A Bambergtől nem messze lévő Kronachban született, élete nagy részét viszont Bajorországon kívül töltötte, főleg Wittenbergben, ahol a szász választófejedelmek udvari festője volt, de a város vezetői között is ott találjuk. Közeli barátság fűzte Luther Mártonhoz, akiről több portrét is készített.

Itt csak azon képeit mutatjuk, melyeket ma Bajorországban őriznek.




Kereszrefeszítés (1503) - az alakok nem szokványos módon vannak elrendezve, Jézus oldalról látható, Mária és János szemből, valamint az egyik bűnöző is szemből. Mindhárom halálraítéltet Antal-keresztre feszítették fel.




Ez az 1510-1515 között festett kép egy szárnyasoltár bal szárnyán található, és egyes vélemények szerint az első magyar királyt Szent Istvánt ábrázolja.

  Szőlős Madonna (1520-1525)
Máthé evangéliumának 21. fejezetében olvasható Jézus egyik példabeszéde, mely szerint egy gazda munkásokat fogad fel, hogy azok megműveljék szőlőjét, és leszüreteljék. Mikor elküldi szolgáit, hogy vegyék át a termést, a munkások megölik a szolgákat. Később fiát küldi el, de azt is megölik. A gazda ezek után megbünteti a munkásokat, és  másoknak adja ki a szőlőst. A munkások a zsidókat jelképezik, akik nem fogadják el Jézust messiásnak, és helyettük Isten más kénytelen más népeknek odaadni a szőlőst, vagyis a Mennyországot.