2017. február 22., szerda

A bambergi katedrális (magyarul és németül)


Bamberg egy német város Bajorországban. Bajorország a legfejlettebb németországi tartomány.







A bambergi katedrálist még I. István magyar király sógora, II. Henrik német császár építtette a 11. század elején. A templom két alkalommal teljesen leégett. A ma is álló harmadik templomot a 13. században szentelték fel.




A bambergi lovas a legismertebb és legjelentősebb műalkotás a bambergi székesegyházban. Ismeretlen mester alkotta 1235 körül.  Elképzelhető, hogy a magyar Szent István királyt ábrázolja.


DER BAMBERGER REITER ist das bekannteste un bedeutsamste Kunstwerk des Bamberger Domes. Er wurde um 1235 von einem unbekanntem Meister geschaffen. Es ist vorstellbar, dass der Ritter der Heilige Stephan von Ungarn ist.




Ecclesia és Synagoga


Jobb oldalon Synagoga, a Júdaizmus,  megszemélyesítője. Rudja eltörött, a tíz parancsolat kiesett a kezéből, és szemei be vannak kötve, mivel a zsidók nem ismerték fel Krisztusban a Messiást.

Rechts die Synagoge, Personifikation des Judentums. Ihr Stab ist zebrochen die Gesetzestafeln entfallen ihrer Hand, ihre Augen sind verbunden, weil sie Christus als Messias nicht erkannten.



Apokalipszis ábrázolása a fejedelmi kapun

Jobb oldalán mosolygó üdvözülteket látunk, balra az elkárhozottakat eltorzult arccal. Őket az ördög vezeti láncra verve a pokolba. Köztük van egy püspök, egy király,  egy kereskedő, sőt még egy pápa is.

Zu seiner Rechten stehen die glücklich lachenden Selingen, zu seiner Linken die Verdammten mit grimassenhaft verzerrten Gesichtern. Sie werden vom Teufel an einer Kette in die Hölle abgeführt. Unter ihnen sind ein Bischof, ein König, ein Geschaftsmann und sogar ein Papst.

Veit Stoss: Mária-oltár


A nürnbergi művész a 16. század első felében készítette ezt a szárnyasoltárt, melynek középső részén Jézus születése látható. 

Szűz Mária születése

Királyok imádása


A kirchgattendorfi oltár (16. század)- a huszadik században került a bambergi katedrálisba

Középen Máriát látjuk, két oldalán Szent Borbála (kehellyel) és Alexandriai Szent Katalin (karddal).

Szent Borbála
Mária és Erzsébet találkozása (Vizitáció)



Királyok imádása
                                                                                         
Jézus születése
Mária halála


mühlhauseni szárnyasoltár
 Bal oldalon: angyali üdvözlet, Jézus körülmetélése. Jobb oldalon: Jézus születése, királyok imádása